در قسمت قبل سه راهکار عالی برای انتخاب بهترین فریلنسر را شرح دادیم. اکنون می خواهیم به چهار نکته دیگر نیز در این مورد اشاره کنیم.
4. این را به خاطر داشته باشید که داشتن یک مشتری ثابت و تکراری برای یک فریلنسر همیشه نشانه خوبی است. چرا که اگر کارفرما از کار یک فریلنسر راضی نباشد هرگز برای پروژه های بعدی از او استفاده نمی کند و برعکس.
5. تنها به بررسی پروفایل فریلنسر اکتفا نکنید و در صورت امکان با او مصاحبه کنید تا با روحیات و شخصیت او بیشتر آشنا شوید. شما می توانید از طریق زبان بدن و شیوه ی گفتار یک فریلنسر به شخصیت درونی او که بر روی عملکرد وی تاثیر مستقیم دارد پی ببرید. در این راستا مصاحبه از پیام رسان های صوتی و تصویری (مانند اسکایپ) می تواند موثر باشد.
6. در هنگام مصاحبه در مورد جزییات پروژه با فریلنسر بحث کنید. انتخاب فریلنسرهایی که جزییات پروژه شما را به دقت بررسی کرده اند و تنها بر اساس قیمت پیشنهاد نداده اند، می تواند هوشمندانه تر باشد.
7. گاهی فریلنسرهایی وجود دارند که در هنگام مصاحبه مهارت های خود را بیش از آن چیزی که هست نشان می دهند. تنها راه تشخیص مهارت و توانایی واقعی افراد درخواست نمونه کار از آن هاست. موثرترین روش انتخاب بهترین فریلنسر از میان تمام کسانی که نمونه کار ارسال کرده اند، انتخاب فریلنسری است که رتبه و بازخورد بالاتری داشته باشد.